Admin także user. Nie sądzę by tych trzymało tu tylko to, że mają pewną władzę. To nic w porównaniu do obowiązków, sprawdzania treningów, prowadzenia innych. To oni szczególnie powinni powiedzieć co ich tu trzyma, bo chyba nie potrzeba marnowania czasu, odpisywania kiedy ktoś tylko zażąda i utrzymywanie porządku.
No ale przejdźmy do rzeczy. Pewien już czas na forum trzyma mnie kilka rzeczy. Szczególnie klimat i atmosfera tu panująca, ale nie tylko. Mechanika, która wyróżnia tego PBF na tle innych,(co nie znaczy, że ta mechanika ma być zaraz jakaś skomplikowana i rozumiana tylko przez niektórych), kości, bo kiedy się tu znalazłem był to pierwszy taki PBF. (Szkoda tylko, że teraz są tak rzadko używane. To był na prawdę fajny patent. Gdy potwory miały jasno ustalone statystyki też było jakoś lepiej. To były kości, które różniły się od walk prowadzonych przez MG. Te zazwyczaj stawiały przeciwnika o podobnych statystykach.) Także dopracowanie forum. Nie było prawie nic, co trzeba było poprawiać. Gołym okiem widać było ile czasu poświęcono na to forum i jak admini zadbali o szczegóły.
Teraz graczy odrzucać mogą stawiane dość wysoko wymagania. Już trzeba się natrudzić z kartą by dostać się do grona zasłużonych graczy. Kiedyś, jak jeszcze zaczynałem zabawę z PBF wpadłem tu, zrobiłem kartę której teraz bynajmniej strasznie bym się wstydził, ale kilka godzin później miałem już pozytywny komentarz od Laela/Laelki, mówiący o akceptacji. Nie potrzebowałem 50 wypowiedzi i tyle samo poprawień karty. Nie potrzebowałem też jakiejś długaśnej historii. To nie miała być przecież nauka pisania, a tylko temat w którym przedstawiłem postać. Z biegiem czasu jakoś się to zmieniało, sporo czytało się postów innych, wyciągało wnioski i teraz, porównując z tamtym okresem piszę o wiele lepiej.
Może ich też odrzucać wielkość. Potencjalny gracz wchodzi na forum, przegląda tematy, regulaminy i po zajrzeniu do technik, mechaniki i zobaczeniu tych wszystkich cyferek i tej ilości tekstów myśli sobie "Nie, to mnie przerasta. Nie dam sobie rady." Nam wydaje się to proste, bo już się z tym zapoznaliśmy. Ale pamiętam jak z początku sam nie ogarniałem kości i walk, i o wszystko pytałem.
Wspomnę też o tym, że PBF jest oparty o DB, co może być zarówno jego wadą jak i zaletą. Tu jednak nie ma tylu powiązań z prawdziwym światem i nie trzeba doskonale znać anime i mangi by się dobrze bawić. Wypadałoby to innym uświadamiać.
P.S. - możecie czasami pokombinować z kolorystyką forum i skórką. Drobna zmiana, a może sporo dać.
Pozdrowienia od Clymore'a